Auri Siika-aho

Vauvakato vaivaa

Suomessa syntyy vähemmän lapsia kuin suomalaisia kuolee. Suuret ikäluokat vanhenevat ja eläköityvät eikä uusia yhteiskunnan tukipilareita synny. Vauvakato on ongelma, joka päättäjien tulisi ottaa vakavasti. Hyvinvointivaltiomme ei tule voimaan tulevaisuudessa hyvin, mikäli emme lisäänny. Lapsi, kaksi, mielellään kolme, tulevaisuutta varten. Sitä varten, että Suomessa on suomalaisia myös 200 vuoden kuluttua.

 

Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostansa ja siitä, mitä sillä tekee. Mutta olisiko meidän nuorten aika herätä siihen, että syntyvyys ei ole ollut näin alhainen sitten nälkävuosien? Eikä se myöskään siitä itsestään nouse, vaan vaatii jokaisen panosta. Tulevaisuuden veronmaksajien taakka tulee olemaan todella raskas, mikäli haluamme säilyttää palveluiden nykyisen tason, eikä Suomen kansaa ajatellen oikea ratkaisu voi olla suomalaisen työvoiman korvaaminen maahanmuuttajilla. Suomi ei pysy Suomena, mikäli syntymättömiä suomalaisia korvataan ulkomaalaisilla.

 

Suomen kansakunta on uhattuna. Syntyvyyden jatkuva, nopea lasku on ongelma, joka täytyy ottaa vakavasti. Ongelma, johon täytyy löytyä ratkaisuja, mielellään ennemmin kuin myöhemmin.

 

Suomalaisten ensisynnyttäjien keski-ikä on 29,1 vuotta. Yhtä korkea kuin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä ei sinänsä olisi ongelma, mikäli lapsia syntyisi enemmän kuin 1,65 lasta naista kohden, mutta keskimäärin nainen ei saa niin monta lasta kuin haluaisi (2,44) ja lapsimäärä naista kohden jää alhaiseksi. Tämä on ongelma myös siinä vaiheessa, kun väestömme alkaa hitaasti, mutta varmasti vaihtua monikulttuurisemmaksi, kunnes väistämättä jäämme vähemmistöksi omassa maassamme. Silloin tämä on jo ongelma, jota on liian myöhäistä yrittää ratkaista.

 

Elleivät päättäjät puutu tilanteeseen esimerkiksi muuttamalla verotusta entistä enemmän lapsiperheitä suosivaksi, ei asiaan voida poliittisesti juurikaan vaikuttaa. Perhe-etuuksien parantaminen entisestään ei kuitenkaan tule auttamaan niin kauan, kun nuoret ihmiset pelkäävät elämänsä loppuvan lasten syntyessä, eikä sen seurauksena uusia lapsiperheitä synny. Asenteiden täytyy muuttua niin, että perhe on se päämäärä, johon nuori ihminen pyrkii. Perheen tulisi olla tavoite, jokaiselle.

 

Iltalehti uutisoi 14.2. Serbian käynnistävän kampanjan, jolla on tarkoitus vaikuttaa nimenomaan mielikuviin, ajatukseen perheestä tunnetasolla. Mikäli emme juuri nyt voi ratkaista asiaa lapsiperheitä tukevilla verotuksilla, sosiaali- ja terveysministeriö voisi aloittaa vastaavanlaisen kampanjan. Sen tarkoituksena olisi vaikuttaa siihen vääristyneeseen mielikuvaan siitä, että vauva-arki on vain ja ainoastaan yöheräämisiä ja likaisia vaippoja. Mainoksia siitä, mitä kaikkea äitiys ja isyys voi tunnetasolla tarjota. Lämpimiä kuvia siitä, millainen on perhe. Tunteisiin vetoavia, mielikuviin vaikuttavia.

 

Emme puhu tarpeeksi syntyvyydestä tai nuorista perheistä. Puhutaan BKT:stä, kun pitäisi puhua nuorten ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Pitäisi puhua siitä, miksi emme täällä luota omaan tulevaisuuteemme niin, että uskaltaisimme ja haluaisimme perustaa perheen ja kasvattaa lapset. Päättäjien täytyy miettiä myös sitä, miten saamme väestömme luottamaan elämään ja siihen, että lapsillamme on hyvä olla. Täytyy miettiä, miten saamme ihmiset lopettamaan sen “oikean hetken” odottamisen. Ei ole sellaista kuin “oikea hetki”, eikä sellaista odottamalla tule.

 

Lähteet :

https://yle.fi/uutiset/3-9149239, http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/suomi-karsii-vauvapulasta-syntyvyys-on-heikentynyt-selvasti-jo-vuosia/763472/ , http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201802142200745604_ul.shtml ,

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005281010.html , tilastokeskus

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Toni Rintala

Nykyään on kaikille saatavilla monenlaiset ehkäisyt ja kortsuja jaetaan kaikkialla. Olympialaisissakin annetaan 40 kortsua per urheilija. Ei ole kisavauvoja tulossa taaskaan.
Eikä vahinkolapsia, joita ennen tuli tuhansia vuodessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vallalla oleva äärimmäisen itsekeskeisyyden ja itsekkyyden kulttuuri on selkein yksittäinen syy sekä pienevään hedelmällisyyslukuun että perussuomalaisuuden kannatukseen.

Molemmat asiat ovat kansallemme ongelmia, muttei siihen mitään helppoa ratkaisua ole. Voimakkaan yhteisöllisyyden ja perhe- ja sukukeskeisyyden kulttuuria nähdään enää maahanmuuttajien piirissä.

Montako lasta Aurilla on? Minulla on kolme tehtynä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mun mielestäni ei ole yhtään itsekästä olla tekemättä lapsia jos katsoo ettei osaa ja jaksa niistä huolehtia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lasten haluamista voi pitää itsekkäänä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kaikki eläimetkään eivät synnytä vankeudessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kaikki eivät halua lapsia ja pitää olla oikeus lapsettomuuteen.
Vapaaehtoisesti lapsettomia syrjitään ja he eivät saa tavoitteelleen julkisuutta.
Media ja poliitikot vaikenevat steriloimislain muuttamistarpeesta.
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/mina-ja-vaimo-emm...

Mira Kasuri

Eli siis lisääntyä pitäisi, mutta mielellään valkoihoisen ja sinisilmäisen arjalaisen kanssa että tulee sit lisää oikean näköisiä suomalaisia? Onpas hassua, ihan tulee joku lyhyenläntä viiksityyppi historiankirjoista mieleen...

Satu Soderblom

Mun mielestä ihan fiksu kirjoitus. Ei Suomi ole pian Suomi, jos vain Lähi-idästä tulleet synnyttävät. Se on selvää, että suomalaisetkin ovat tulevaisuudessa "eksoottisemman" näköisiä. Jos emme kuitenkaan pidä huolta oman kulttuurimme säilymisestä omien lapsiemme kautta, niin olemme häviävä kansakunta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kaikki eivät jaksa välittää suomalaisen kulttuurin ja perimän tulevaisuudesta ainakaan niin paljon, että hankkisivat lapsia sen vuoksi.

Minttu Vesasto

Komppaan Antero Säämäkeä. Kaikki eivät tosiaan jaksa välittää suomalaisesta kulttuurista ja perimästä niin paljoa, että hankkisivat lapsia sen takia. Kuka on sanomaan, että ulkomaalainen työntekijä on huonompi kuin suomalainen? Tekstistä saa enemmänkin sen käsityksen, että kaikilla on oikeus päättää kehostaan, paitsi vapaaehtoisesti lapsettomilla. Lapsen hankinta on enemmänkin itsekästä ja lapsi on kuluttaja ennenkuin edes syntyy. Vapaaehtoinen lapsettomuus on yleensä harkittua ja perusteltua, toisinkuin lapsen hankinta ei sitä useinkaan aina ole. Vapaaehtoista lapsettomuutta pitää tuoda enemmän esille, tällä hetkellä velat ovat enemmänkin syrjittyjä, ja heitä pidetään jotenkin viallisina, kun eivät halua lapsia hankkia. Pahempaa on omasta mielestäni tehdä lapsia, jos on tietoinen ettei niistä pysty huolehtimaan eikä niitä halua.

Minttu Vesasto

Korjaan tosiaan tekstiini, että velat ovat siis enemmänkin syrjittyjä ihmisiä, pieni kirjoitusvirhe. Toivottavasti vapaaehtoinen lapsettomuus olisi tulevaisuudessa hyväksytty ja normaali asia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa tarvittaisiin tasa-arvoinen steriloimislaki.
Eli 18-v voisi saada sterilisaation 6 kk harkinta-ajan jälkeen ja 25-v ilman harkinta-aikaa.
Tanskassa naisella on tämän mallin mukaan ikärajat ja miehellä 25-v ikäraja.
Ruotsissa ja Norjassa on 25-v ikäraja.
Suomessa ikäraja on 30-v ja silti monet lääkärit eivät suostu tekemään steriloimiseen lähetettä ja rikkovat näin potilaan oikeuksia.

Suomessa alkaa liikaa raskauksia, koska abortteja ja huostaanottoja tehdään paljon.
Jos vastuuntuntoisesti haluaa luopua lisääntymiskyvystä, siihen pitäisi antaa laissa mahdollisuus.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Kyllähän tähän ikääntymiseen käytetään liikaa keppihevosena pakolaisia. Pakolaisia siten, että ne olisivat muka ratkaisu kaikkeen. Näin ei valitetettavasti kuitenkaan ole!!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sopeutumattomat maahanmuuttajat huonontavat huoltosuhdetta.
Suomessa pitää panostaa kaikkien syrjäytymisen ehkäisyyn huoltosuhteen parantamiseksi.

Toimituksen poiminnat