Auri Siika-aho

Avoin kirje Rosa Meriläiselle

Hei Rosa!

 

Kirjoitit kolumnissasi (https://www.hs.fi/elama/art-2000005600929.html) maamme mieskulttuurista ja halusin lähestyä sinua näin kirjeitse, koska olen kanssasi hieman eri mieltä.

 

Puhut kielletyistä tunteista, epävarmuuksista ja heikkouksista. Luulen, että se, mistä puhut, kulkee täällä meillä pohjoisessa nimellä “sisu”. Se on se suomalainen luonteenpiirre, ominaisuus, josta varmasti olet kuullut. Se, jonka avulla esimerkiksi taistelimme itsemme itsenäiseksi valtioksi ja rakensimme tämän maan, missä myös sinulla ja minulla on onni nyt elää.

 

Itse uskon perinteisiin, myös sukupuolirooleissa. Toki ymmärrän, että myös mies voi nauttia baletista, siinä missä nainen jääkiekosta, tämä on mielestäni ihan okei. Mies voi itkeä, näyttää tunteensa ja naisena olen vain otettu, jos olen yksi niistä harvoista, joille tunteet näytetään. Meillä niitä ei juurikaan näytetä. Miksi pitäisi? Eivät ihmisen syvimmät tunteet kuulu koko maailmalle.

 

Paheksut avoimesti kaikkea sitä, mitä minä meidän suomalaisissa miehissä rakastan. Sitä juroa, murahtelevaa, ei kovin puheliasta miestä. Sitä miestä, joka on valmis antamaan henkensä tämän maan puolesta. Siinä vaiheessa, kun suomalainen mies ei enää saa olla se maskuliinisempi osapuoli, olemme ihan rehellisesti sanottuna kusessa.

 

Enkä nyt sano, että hyväksyn esimerkiksi perheväkivallan ja kaljapäissään riehumisen, mistä kolumnissasi huolehdit. Väkivaltaa en hyväksy, oli kyseessä mies tai nainen. On todella ikävää, jos käsityksesi suomalaisesta miehestä on tämä ja toivon, että avaat silmäsi asian suhteen huomataksesi, että se suomalainen urho on parhaimmillaan turvallisin asia, mitä ikinä tulet kohtaamaan. Se, joka antaa tarvittaessa vaikka henkensä puolestasi.

 

Kirjoitit myös siitä, miten mies ei saa paljastaa “kiellettyjä tunteita”. Miten mies voisi enää mitään edes paljastaa, kun treffipyynnöistäkin huudetaan sosiaalisessa mediassa #metoo? Hankala siinä on sitten tunteista puhua, kenenkään.

 

Minä rakastan meidän suomalaisia miehiä. Niitä mörriköitä,  jotka tuijottavat tissejä ja läpsäisevät takamukselle, kun avaavat oven. Niitä, jotka nauravat partaansa näitä mainitsemiasi naista halventavia juttuja. Enkä nyt sano, että erityisemmin nautin siitä, mutta rakastan meidän miehiä juuri sellaisina kuin he ovat. Ja toivon että he sellaisina myös pysyvät, koska minulla ainakin tulee hätä, jos mies ei saa olla mies. Silloin minä en saa olla nainen ja viihdyn naisena oikein hyvin.

 

Ystävällisin terveisin,

Auri Siika-aho

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Luin tuon kolumnin kun et oikein selostanut sen sisältöä. Missään ei ilmennyt ettei R.M. rakastaisi suomalaista miestä. Myöskään juroutta hän ei kritisoinut.
Sinulla ei ole pointtia niihin kysymyksiin joista R.M. kirjoittaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Meriläinen kirjoittaa kolumnin, jossa ensin rakentaa nykyään lähinnä vanhoista Suomi-filmeistä löytyvän karikatyyrin (suomalaisesta) miehestä, ja sen jälkeen käyttää lopun kolumnia sen haukkumiseen. Aika jännä tapa osoittaa rakkautensa.

Oikeastaan huvittavinta on se, että Meriläinen itse tulee asettaneeksi hyvin tiukat rajat sille, mitä mies saa tai ei saa olla. Mutta sepä taisikin olla koko kolumnin pointti - esitellä termi "toksinen maskuliinisuus", jonka alle voi laittaa tilanteesta riippuen mitä tahansa, mistä Rosa ei tykkää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toksinen maskuliinisuus on yksi nimi ilmiölle jota persutkaan eivät kiellä. Suomalainen kunniaväkivalta kohdistuu myös miehiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #4

Vaan kun Meriläinen kolumni lähinnä pyrki laajentamaan tuota termiä kattamaan lähes mitä tahansa.

Onhan se nyt selvä että jos ei vaikkapa ole kiinnostunut taiteista, niin sitähän on väistämättä rasistinen, sovinistinen, muijaansa ja muita läheisiään pieksevä sika?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Käsitin, että pointti on se, että Roosan mukaan kuten hän kolumninsa otsikossa kirjoittaa "mieskulttuurissa mättää", kun taas Aurin mielestä suomalainen mieskulttuuri on OK.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No siinähän olisi blogin tulkinta. Mutta mieskohtaiset ongelmat sivuutetaan sitten.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Roosa ilmeisesti puhuu rintarottingilla olevansa miesasiantuntija, vaikka sitä ei ole. Hänelle on opetettu, että olet hyvä jätkä tasavertainen jätkä miesten kanssa, joka kirjoilee, kännää, räkii ja kirjoittelee rivouksia "vittu haisee hyvälle".

Ilmeisesti tämän tyypin Feministi on asenteeltaan narsisti. Mies kun puolustaa tai suojelee naista ja varsinkin kun Isä suojelee tytärtään erilaisilta kosiskelijoilta, häntä häntä haukutaan. Todellisuudessa mies on oman sukupuolensa paras asiantuntija, se tietää kun veitikka vie ja järki valahtaa haarjoen väliin silloin kun näkee kauniin vastakkaisen sukupuolen edustajan. Isä suojelee juuri tämän takia tyttäriään ja naisia tälläisten gigoloiden takia (hyväksikäyttäjät, kunhan pesää saa), ei jonkun "Oletetun Vallan vuoksi".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Eiköhän Meriläisen kohdalla kysymys ole siitä, että kolumnista saa kirjoituspalkkion. Kun sentit on sentattu, tilille kilahtaa rahaa. Ja kun oikeita ajatuksia ei ole, kirjoitellaan ne iänikuisita iänikuisimmat kliseet. Kuten tavallista, kolumni kertoo enemmän kirjoittajasta ja hänen asennoitumisestaan kuin kirjoituksen kohteesta.

Ymmärrän erinomaisen hyvin, että Siika-aho on kyllästynyt ja harmisunut noihin Meriläisen tyyppisiin kirjoitteluihin. Loppujen lopuksi niistä on ainakin jonkilaista harmia niille naisille, jotka elävät ja haluavat elää hyvässä yhteisymmärryksessä ja yhteistoiminnassa miestensä kanssa. Olisin minäkin harmistunut, jos joukko mieskolumnisteja jatkuvasti panettelisi naisia, ja minä sitten saisin heidän melskaamisensa takia siitä palautetta ja harmia.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Tämä oli aidon ja tervehenkisen naisen kirjoitus, toisin kuin Meriläisen.

En usko että Meriläinen todella tietää mitä on olla suomalainen mies, ja tokkopa koskaan sellaisen mallia saanut.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Ei siinä, että oisin Meriläisenkään kanssa useinkaan asioista samaa mieltä, mutta liekköhän tuota keskiverto suomalaismiehen tapana ole tuijotella tissejä ja läpsiä perseelle ovia avatessa.

Toni Rintala

"läpsiä perseelle ovia avatessa"

Emäntä ennemminkin ihmettelee ja loukkaantuu, jos en häntä "säännöllisesti" läpsi..

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #12

Niinpä taitaa tehdä.
Ja mitähän varten sen hamosen täytyy olla nippa nappa vesirajassa ja tissien lähes paljaana vaikka olisi 20 astetta pakkasta. Jotkut naiset tosin väittävät että omaksi ilokseen. Siinäkin voi olla perää kun saa siten miesten huomiota.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Tämähän avaa ihan uusia uria kotoutumisen arviointiin...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän sama vika. Vaikea puolustaa Meriläistä, koska kyllä hänen touhunsa ja ulostulonsa aika omituisia ovat.

Mutta vähän merkillinen tämän blogistin juonenkäänne tästä tissien tuijottelusta ja pepun/perseen läpsimisestä on. Itselleni ei kyllä tulisi mieleenkään läpsiä ketään leikkisästi perseelle, sen kummemmin miehiä kuin naisiakaan, lapsista puhumattakaan. Poikkeuksena oikeastaan se, jos olen vaeltamassa vaikeakulkuisessa maastossa ja joudun auttamaan edelläkulkijaa vaikeassa paikassa. Tosin en silloinkaan läpsi mutta pyrin tarjoamaan sellaista tukea, joka parhaiten auttaa etenemistä.

Enkä kyllä tanssiessakaan kuvittele soittavani hanuria...

Tissien tuijottelu taas on enemmän nuorten miesten (< 1 vuosi) puuhaa. Kauniin ja tyylikkäästi pukeutuneen naisen voi kyllä huomioida vähemmän hölmöstikin.

Juha Hämäläinen

Meriläisen privaattielämää kun tutkaisee niin hänen kykynsä tasapainoisesti arvioida suomalaista miestä keskimäärin on kyllä mahdottomuus. Sen verran on epätasapainossa oman elämänkin hallinta, että siinä tarpeeksi hoidettavaa.

Meriläinen edelleen luulee miesten ja naisten olevan samanlaisia ihmisiä. Tai ehkä hän toivoo näin ja niin, että miehet olisivat, tuntisivat ja ajattelisivat kuten naiset. Meriläinen luettelee miesten ominaisuuksia, joista ei pidä, tajuamatta miesten olevan juuri siksi miehiä eli erilaisia kuin naiset.

Hän kertoo tarinan työpaikalta, jossa tasa-arvoon kasvatettu herkkä nuori mies kertoi työkavereiden kertovan rumia vitsejä naisista, kun ei naisia paikalla.

Voi kauheaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niinpä ja oletuksena ettei naiset keskenään kerro vitsejä miehistä.

Juha Hämäläinen

Naistenhuoneissa kuulemma härskeimmät jutut kerrotaan naisten kesken. Näin naisten mukaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #13

Nuorempana olin naisvaltaisella työpaikalla harjoittelussa niin kyllä välillä sai korvat punaisena kuunnella keski-ikäisten naisten juttuja kahvihuoneessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Pistetäänkö kisa pystyyn, kummalta puolelta löytyy ronskimmat jutut?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

Tämä on oikeahenkinen ajatus. Terve tuulahdus #metoo- ininän jälkipyörteissä odotellessamme vielä niiden esilletuloa, joita puristettiin pepusta ennen sotia lavatansseissa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #13

Yllättäväähän se olisi, jos naistenhuoneissa härskeimmät jutut kerrottaisiin miesten kesken.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #24

Tarkoitatko ristiinpukeutuneita?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Näyttää vain olevan, että vaikka kaikki tietävät, missä ja kuka ne härskeimmät jutut kertoo, kukaan ei kuitenkaan halua kertoa niitä. Olen tässä jo kohta puolen vuorokautta odottanut, josko joku aloittaisi edes jollain vähän kesymmällä. Taitavat olla vain pelkkää mutua...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #26

No katsotaan.
Tampoonitehtailija mainostaa: Emme me väitä että tuotteemme olisi paras mutta hyvin lähellä sitä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #24

Ha ha.
Viimeisessä Beck-elokuvassa se ei enää olisi, Ruotsissa, niin yllättävää.
äkyi olevan yhteinen WC-tila.
Toki oli vielä yhden hengen kopit, niin tasa-arvoista ei vielä ollut että olisi useamman hengen pyttykopitkin.

Timo Ala-Harja Vastaus kommenttiin #24

Stenbäck ei kyllä malta olla saivartelematta missään asiassa.

Jami Sainio

Aika epätervettähän tuo feminismi on. Me haluttiin tasa-arvoa, mutta saatiin feminismiä joka on hyvin myrkyllistä. Se tuhosi jo pojat ja miehet länsimaissa:
Men in America | Tucker Breaks it Down With Jordan Peterson - MGTOW
https://www.youtube.com/watch?v=Qqe3HbM0AvE

Halutaan edelleen tasa-arvoa, eli naisille sama asevelvollisuus kuin miehille, tai pois molemmilta. Miehet menettävät lapset erossa, ja lapset kärsivät siitä suunnattomasti, isät tekevät itsemurhia sen takia. Ongelmia on loputtomasti. Tässä ongelmia, jotka pitäisi mielestäni ratkaista pian:
http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3260...

Tämä laki tulee tuhoamaan parisuhteet lopullisesti/valtaosin (näin kävi jo USAssa ja Kanadassa, meidän ei kannata mennä perässä), ja se pitää saada torpattua: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005574728.html

PS. Saa ne naisetkin avata ovia miehille, meidänhän pitäisi elää tasa-arvoisina.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

On kuitenkin aivan sama oli vaikka kirjallinen sopimus niin siitä huolimatta nainen, siis feministi, pidättää itsellään oikeuden kesken kaiken päättää että ei tämä olekaan hyvä juttu.
Ja näin siitä tuleekin sitten raiskaus.

KLainsäätäjän piätisi aina ajatella vähän nenääsä pitemmälle. Mikä on se todellisuus johon lakia laaditaan? Mihin se johtaa?
Mutta kun ei. Lain aatijat vain istuvat kammareissaan ja pohtivat pilkkua ja sen paikkaa. Täysin vieraantuneina muusta, todellisesta maailmasta.

Toimituksen poiminnat