Auri Siika-aho

Lotat, palaattehan vielä?

  • Lotat, palaattehan vielä?
  • Lotat, palaattehan vielä?

Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta astui voimaan vuonna 1995. Se oli aikanaan aidon feminismin voitto ja naisten mahdollisuus osallistua isänmaamme puolustamiseen myös asepalveluksen kautta oli jo silloin erittäin tervetullutta. Haluaisin kuitenkin nähdä naisten maanpuolustuksen vaihtoehtona myös lottapalveluksen.

Sadat tuhannet lotat olivat aikoinaan korvaamaton apu maamme itsenäisyystaisteluissa. Lotat toimivat aktiivisesti mm. ruokahuolto-, lääkintä-, ilmavalvonta-, viestintä- ja toimistotehtävissä. Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomissio määräsi häpeällisesti Lotta Svärdin lakkautettavaksi neuvostovastaisena sotilaallisena organisaationa. Suomi irtisanoutui rauhansopimuksen sotilaallisista rajoituksista jo 1990, eikö siis nyt 75 vuotta järjestön lakkauttamisen jälkeen olisi korkea aika perustaa tämä hieno järjestö uudelleen?

Ihanteellista olisi, että Lotta Svärd pyörittäisi palvelusta, johon kaikki naiset osallistuisivat vapaaehtoisesti. Palveluksen mahdollistaminen tarjoaisi myös sellaisille naisille mahdollisuuden auttaa maanpuolustuksessa, jotka eivät asepalvelukseen pysty tai halua osallistua. Miesten tehtävä on sotia rintamalla; surmata ja uhrautua isänmaansa puolesta. Heidän fyysisistä ominaisuuksista johtuen kannattaa heidän tehdä se. Urheilulajeissa on fyysisten ja henkisten ominaisuuksien takia miesten ja naisten sarjat. Miesten sarjassa painetaan paljon kovempaa. Sodassa ei kuitenkaan ole naisten sarjaa, siellä mennään miesten ehdoilla.

Kun verenvuodatusvaihe on ohi ja jälleenrakennus alkaa, ovat naiset siinä elintärkeitä. Vain he voivat synnyttää seuraavan sukupolven, ei kukaan muu. Siksikin naisia ja heidän osuutta populaatiossa pitää varjella kaikin keinoin.

Naiset ovat kansakunnan yksi arvokkaimmista resursseista, jonka selviytyminen on elintärkeää. Naiset ovat ne, jotka pyörittävät yhteiskuntaa sodan aikana, synnyttävät ja kasvattavat lapset. Lottapalvelus tarjoaisi myös eväitä naiselle koko loppuelämään, sekä puolustusvoimille tuen, turvan ja korvaamattoman avun sodan aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta astui voimaan vuonna 1995. Se oli aikanaan aidon feminismin voitto ja naisten mahdollisuus osallistua isänmaamme puolustamiseen myös asepalveluksen kautta oli jo silloin erittäin tervetullutta.

En epäile hetkeäkään, etteikö tuo olisi "aidon feminismin voitto". Siinähän se ongelma onkin. Naisten oikeuksien lisääminen kun ei tarkoita että oltaisiin saavutettu yhdenvertaisuus, tai että tilanne objektiivisesti tarkasteltuna olisi edes parempi. Yleinen maanpuolustuspalvelus tai asevelvollisuuden lakkauttaminen olisivat olleet aidon yhdenvertaisuuden voitto.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kiinnitin huomiota samaan. Kun tuontyyppisiä kommentteja aina silloin tällöin lipsahtelee, niin on aika turhaa feministien yrittää vakuuttaa olevansa tasa-arvon asialla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kiitos Auri Siika-aho erinomaisesta blogiavauksestasi!

Vaatii todellista siiviilirohkeutta varsinkin nuorelta naishenkilöltä kirjoittaa noin tervettä asiaa näillä palstoilla, missä kaikki vähänkään perinteiseen hyvään viittaava painotus vedetään lokaan.

Blogisti: "Ihanteellista olisi, että Lotta Svärd pyörittäisi palvelusta, johon kaikki naiset osallistuisivat vapaaehtoisesti. Palveluksen mahdollistaminen tarjoaisi myös sellaisille naisille mahdollisuuden auttaa maanpuolustuksessa, jotka eivät asepalvelukseen pysty tai halua osallistua.

Miesten tehtävä on sotia rintamalla; surmata ja uhrautua isänmaansa puolesta. Heidän fyysisistä ominaisuuksista johtuen kannattaa heidän tehdä se. Urheilulajeissa on fyysisten ja henkisten ominaisuuksien takia miesten ja naisten sarjat. Miesten sarjassa painetaan paljon kovempaa.

Sodassa ei kuitenkaan ole naisten sarjaa, siellä mennään miesten ehdoilla."
_ _ _ _ _ _ _

Saat todennäköisesti lisää maxstenbäckeja ja ehkä myös johanbäckmanin hengenheimolaisia tänne suoltamaan sitä heille niin ominaista "aidon yhdenvertaisuuden voittosanomaansa".

https://perinne.fi/lotta-svard-jarjesto/lisatietoa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikäs yleisessä maanpuolustuspalveluksessa nyt noin harmittaa? Enhän minä muuta, kuin kertonut hienoisen aste-eron blogistin ajatuksiin nähden tuovan kaupanpäällisenä yhdenvertaisuuden. Se lienee vielä feminismiäkin hienompi asia, eikö vain?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pysytään aiheessa, Stenbäck. Pidä omat ketunhäntäsi ja 'kaupanpäällisesi'.

Osaatko jotenkin kommentoida suoraan otsikkoa: "Lotat, palaattehan vielä?"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Tervetuloa vaan. Kannattanee organisoida kuitenkin valtion toimesta, että voidaan määrätä valinnaiseksi yleisen maanpuolustuspalveluksen muodoksi. Olisin luullut tuon tulleen selväksi jo aiemmista kommenteistani? Maanpuolustusvelvollisuushan on jo perustuslaissa säädetty.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #7

Saatoin ymmärtää sinun ylevät yhdenvertaisuus- ja maanpuolustusihanteesi Stenbäck liian kategorisesti. Siis 'joko kaikki aseisiin (sekä miehet että naiset) tai kaikki pois aseista'.

Vaikka blogisti näyttäisi hyväksyvän naisten asepalveluksen, arvioin hänen pitävän parhaana vaihtoehtona sitä, että naisilla olisi vapaaehtoinen ja ei-aseellinen maanpuolustusta tukeva tehtävä aivan kuten Lotta Svärd järjestöllä oli.

"Miesten tehtävä on sotia rintamalla;
surmata ja uhrautua isänmaansa puolesta.
Heidän fyysisistä ominaisuuksista johtuen
kannattaa heidän tehdä se."

Noin kirjoittaessaan Siika-aho tuo kantansa aika selkokielisesti julki: "Lotat, palaattehan vielä". Tässä ei ole syytä juhlia kaikkien sukupuolten välisen yhdenvertaisuuden ja neutraaliuden periaatteilla, vaikka Stenbäck sitä ilmeisen kiihkeästi ajan hengessä kaipaisi.

Lotta Svärd ei ollut aseellisen puolustuksen järjestö, eikä suoraan ja välittömästi edes maanpuolustusjärjestö. Se oli naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Myöskään meidän aikanamme ei naisten osallistumista sotilaalliseen maanpuolustukseen pidä millään tavalla edistää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Puhuin tarkoituksellisesti maanpuolustuspalveluksesta. Asepalvelus on toki sellaista jo tänään. Vapaaehtoispohjalta en itse näe Lotta Svärdille juuri roolia, jota eivät SPR, Martat, Maanpuolustusseura jne jo kattaisi.

Tottahan yhdenvertaisuus on ylevä periaate. Siksi se lienee kirjattu perustuslakiinkin. En minä ole kaikkia laittamassa aseisiin. Minulle riittää että lainsäädäntö on kaikille sama.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Periaatteessa voin olla ihan samaa mieltä siitä, mitä Siika-aho kirjoittaa. Voin hyvin hyväksyä miehille ja naisille erilaiset tehtävät maanpuolustukseen liittyen. En kaipaa mitään muuta kuin johdonmukaisuutta siihen, että nuo tehtävät olisivat joko vapaaehtoisia tai pakollisia molemmille sukupuolille yhdenvertaisesti.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"En kaipaa mitään muuta kuin johdonmukaisuutta siihen, että nuo tehtävät olisivat joko vapaaehtoisia tai pakollisia molemmille sukupuolille yhdenvertaisesti."

Aivan. Eihän tämän pitäisi olla liian monimutkaista.

Etenkin kun monet - ainakin näennäisesti - haluavat tasa-arvoa.

Kyllä sen tasa-arvon pitäisi silloin aidosti kelvata.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Mustat orjat olivat aikoinaan korvaamaton apu puuvillapelloilla. Blogistin logiikalla tämä tarkoittaa sitä että orjuus pitäisi ottaa uudelleen käyttöön. Oikeistolaiset eivät selvästikään tykkää siitä että työnantajat joutuvat maksamaan palkkaa työntekijöille, ja siitä syystä he yrittävät aina keksiä uusia tapoja miten tuollainen ikävä työnantajan velvollisuus vältettäisiin.

Silloin kun Lotta Svärd järjestö, joka oikeutetusti lakkautettiin, oli vielä olemassa, niin aivan kaikki Suomessa oli paljon huonommin. Hyvinvoinnissa on vuosikymmenten mittaan menty sittemmin vain ylöspäin. Lotta Svärd ei kuulu nykyaikaan, kuten ei mikään muukaan pula-ajan organisaatio sillä maailma, Suomi mukaanlukien, on muuttunut perusteellisesti.

Miksi kukaan tervejärkinen nainen menisi tuollaiseen nöyryyttävään ja naisten arvoa alentavaan, taantumuksellisiin arvoihin perustuvaan työhön vapaaehtoisesti? Se ei tarjoa nykynaisille yhtään mitään sellaista mitä he tarvitsisivat ja hyvinhän ne ovat pärjänneet ilmankin tuollaista.

Myöskään mitään tuollaisia kauhtuneita "rooleja" mitä blogisti mainitsee ei ole olemassa muualla kuin satunnaisten oikeistokonservatiivien omien korvien välissä. Miehillä ja naisilla ei ole mitään luontaista velvollisuutta "palvella maata", tosin voivat he toki tehdä niin jos vapaaehtoisesti niin itse päättävät. Vapaassa maassa jokainen voi valita itse oman polkunsa eikä vapaa maa ylläpidä mitään vanhoja, menneen maailman sairaisiin arvoihin perustuvia roolimalleja. Mitä jos ei lisättäisi mitään pakkotyötä?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Desantti A.Pyy saa kiittää Suojeluskuntia, Lotta Svärd -järjestöä sekä maamme sodanaikaisen armeijan ja valtiojohdon jättimäisiä uhrauksia siitä, että hänellä on nyt tilaisuus räksytellä ilmoille omaa anti-isänmaallista kuonaansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pyy on luultavasti trolli haluten tuhota vasemmiston kannatusta enemmänkin. Tai hän on vain aidosti "vähän" pihalla. Yhtä kaikki, viestinsä kertovat synkkää tarinaa.

Toimituksen poiminnat