Auri Siika-aho

Kuka huomaa tahattomasti lapsettomat?

  • Kuka huomaa tahattomasti lapsettomat?

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä pariskuntaa, tulevaisuudessa vielä useampaa. Syntyvyys on laskussa. Lapsettomuutta voidaan hoitaa lääketieteen keinoin, mutta lapsitoiveen toteutumattomuus vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikilla elämän osa-alueilla.” - Simpukan poliittisten tavoitteiden asiakirja

Olen ajatellut paljon syntyvyyttä, sen jatkuvaa vähenemistä sekä vauvakatoa. Vauvakato on yksi yhteiskunnan suurimmista uhkista ja siitä uutisoidaan jatkuvasti.

Vuosikymmenen alussa lapsia syntyi 60 000, kokonaishedelmällisyysluvun ollessa 1,87. Vuonna 2018 tilastokeskuksen ennusteen mukaan lapsia syntyy enää vain n. 45 000, jolloin kokonaishedelmällisyysluku laskee 1,4:n, joka olisi Suomen historian matalin. Tämä olisi kolmas vuosi peräkkäin, kun lapsia syntyy vähemmän kuin ihmisiä kuolee.

Syntyvyyden lasku on todella monisyinen ongelma, jota on hankala lyhyesti avata. Siihen vaikuttaa miesten syrjäytyminen, toimeentulo, varmuus elämästä, yhteiskunnan asenne perheisiin ja niin edelleen. Miten näitä asioita sitten lähdetään muuttamaan? Yhdellä poliittisella päätöksellä se on käytännössä mahdotonta.

Jotain valtio voi kuitenkin tehdä helpottaakseen esimerkiksi tahattomasti lapsettomien taakkaa. Lahjasukusoluhoitoja ei tehdä tällä hetkellä julkisessa terveydenhuollossa ja tämä jos mikä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan erityisesti taloudellisen tilanteen ja lapsettomuuden syyn perusteella. Lahjoitettuja sukusoluja voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jollei lasta toivovien oma sukusolutuotanto toimi tai se jostain syystä puuttuu kokonaan.

Tällä hetkellä lahjasukusoluhoitoja saa vain yksityisellä sektorilla ja jokainen meistä ymmärtää, että siihen ei ole kaikilla varaa. Osa väestöstä voi käyttää säästöjä tai ottaa lainaa pankista, mutta ei kaikki. Tässä tasa-arvoisessa valtiossa on järkyttävä epätasa-arvon merkki. Tahattomasti lapsettoman hoito tässä asiassa riippuu puhtaasti varallisuudesta. Se on väärin.

Aikana, jolloin syntyvyys jatkaa laskuaan, tulisi valtion toimia niissä määrin, missä voi. Emme voi välttämättä päätöksillä vaikuttaa suoraan syntyvyyteen, mutta voimme tukea heitä, jotka lapsia haluavat esimerkiksi näillä lapsettomuushoidoilla. Lapsettomuuden hoitoon tulee varata riittävästi resursseja ja tulevaa sote-uudistusta rakentaessa tulee turvata myös lapsettomuushoitojen resurssit.

Syntyvyys huitelee nälkävuosien tasolla. Meidän tulee tehdä kaikkemme tilanteen korjaamiseksi. Tällä hetkellä tahattomasti lapsettomille tilanne on se, että lapsi on taloudellinen investointi, johon liittyy riskejä. Näin sen ei kuulu olla.

Lapsettomuushoitojen lisäksi tulee valtion kannustaa nuoria, niin naisia kuin miehiäkin, hakeutumaan hedelmällisyystutkimuksiin riittävän ajoissa ja tämä tulee tapahtua julkisen terveydenhuollon piirissä. Näin voimme välttää monessa tilanteessa ikävät yllätykset, kun hedelmällisyys laskeekin aiemmin, kuin on luultu. Hedelmällisyystutkimuksiin hakeudutaan nykyisin aivan liian myöhään, vasta siinä vaiheessa, kun ongelma on jo olemassa. Lapsettomuutta voi siis joissain tapauksissa ennaltaehkäistä ja valtio voi tukea siinä.

Oma perhe, äitiys, koti. Kolme asiaa, joista olen haaveillut pienestä saakka. Nyt olen löytänyt kumppanin, isän lapsilleni ja toivon syvästi, että meitä siunataan lapsilla, koska en keksi omalla kohdallani mitään suurempaa merkitystä kuin olla äiti. On sydäntä riipivä ajatus, että kaikki, jotka sitä haluavat, eivät saisi sitä kokea. Valtion pitää tukea tässä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen
Käyttäjän AuriSiika-aho kuva
Auri Siika-aho

Itse näkisin asian niin, että väestöräjähdykseen tulisi puuttua kehitysmaissa, mutta meidän kansamme jatkuvuuden kannalta on elintärkeää, että kansamme lisääntyy. Ja nythän otin kantaa tahattomasti lapsettomien hoitoon, en siihen, onko joku vapaaehtoisesti lapseton.

Kuten varmasti luit, tahattomasti lapsettomia on joka viides pariskunta. Miksi julkinen sektori ei hoitaisi heitä, joilla perhehaaveita kaikesta huolimatta täällä edelleen on?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Miksi julkinen sektori ei hoitaisi heitä, joilla perhehaaveita kaikesta huolimatta täällä edelleen on?"

Koska se tuottaa päästöjä. Suomen tulisi näyttää esimerkkiä siitä miten päästöt saadaan vähenemään vähentämällä ihmisiä. Meidän täytyy tehdä osamme ilmaston eteen ja syntyvyyden väheneminen on oiva keino siihen.

Eli valtion ei pitäisi kannustaa lastenhankintaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #3

"Ilmastonmuutoksesta, hiilijalanjäljestä ja päästöjen vähentämisestä keskustellaan vakavasti.
Vähemmän kerrottu asia on, että yksi lapsi vähemmän vaikuttaa ilmastonmuutokseen paljon enemmän kuin elintapojen muutokset.
Yksi lapsi vähemmän säästää 58.6 tonnia laskennallisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
Seuraavaksi tulee eläminen ilman autoa 2.4 tonnia."
http://steriloimislaki.blogspot.com/p/lapsen-vaiku...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Miksi julkinen sektori ei hoitaisi heitä, joilla perhehaaveita kaikesta huolimatta täällä edelleen on?

Koska silloin vielä enemmän sairaita ihmisiä pitää jättää ilman hoitoa, koska te poliitikot vaaditte meitä soteväkeä vähentämään kuluja. Kerro, kuka jätetään ilman hoitoa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaikki lapsettomuushoidot tulisi yksityistää. Jos ei niihin ole varaa, miten on varaa lapsiin? Julkisessa sairaanhoidossa jätetään sairauksia hoitamatta, koska ei ole rahaa hoitaa, mitä sairauksia mielestäsi voisi vielä jättää hoitamatta?

Sitä paitsi, jos syntyvyys nyt äkkiä kasvaisi, huoltosuhde olisi vieläkin huonompi vuoden 2030 paikkeilla, kun olisi paljon lapsia ja vanhuksia samanaikaisesti. Siihen Suomella ei ole varaa.

Adoptio ulkomailtakin on ymmärtääkseni hyvin edullinen vaihtoehto, ja parantaa Suomen geenipoolia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa tehtiin abortteja tehtiin vuonna 2017 noin 9 360.
Valtaosa aborteista tehdään sosiaalisin perustein: 92,5 prosenttia vuonna 2017.
Adoptioneuvonta olisi tarpeen.
Luovutetuista sukusoluista kehittynyt lapsi ei ole genettisesti sukua, joten se ei eroa adoptiolapsesta.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Elintavat ja elämänhallinta jonka (ilmentymänä mm. lihavuusepidemia) on keskeisiä syitä hedelmällisyyden laskuun. Tarkempi puuttuminen elintapoihin voisi olla tehokasta tässäkin kohtaa.

Kiva ajatus, mutta siirtääkö se entisestään perheen perustamista myöhemmälle iälle paradoksaalisesti vain pahentaen ongelmaa? Samaan aikaan tulonsiirtojen tarve vain kasvaisi jopa ilman tavoiteltua hyötyä...

Hedelmällisyyshoidot ovat toki kallis ja raastava prosessi. Sinällään kumma kattavan palvelukentämme hengessä että lasku voi langeta täysmääräisesti lapsettomille.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Jotkut ovat vapaaehtoisesti lapsettomia ja kokevat vanhemmuuden mahdottomaksi. Julkisuudessa heistä on kerrottu viime aikoina enemmän.
Mutta poliitikot eivät ole huomioineet heidän tarpeitaan, kuten steriloimisen helpottamista.
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Taitaapa syy olla varsin yksinkertainen: kolmenkympin jälkeen naisen fertiliteetti alkaa heiketä kiihtyvällä tahdilla. Naiset vaan "heräävät" lapsen hankintaan aivan liian myöhään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset